BTÜ ve Jeoloji Mühendisleri Odası’ndan iş birliği
Bursa Teknik Üniversitesi ile TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi arasında "Afete Karşı Dirençli Kentleşme" protokolü imzalandı. Protokol kapsamında şehirlerin afetlere karşı daha güvenli ve dirençli hale getirilmesi hedeflenirken, aynı zamanda tarihi ve doğal değerlerin korunmasına da öncelik verilecek.
Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) ile TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi, afete karşı dirençli ve sağlıklı kentleşme hedefi doğrultusunda güçlerini birleştirdi. Bu doğrultuda iki kurum arasında "İnsan Odaklı, Afetlere Karşı Dirençli Kentleşme, Nitelikli Yapılaşma, Kültürel, Tarihi ve Doğal Çevre Değerlerinin Korunarak Geliştirilmesi İçin Teknik İş Birliği" konulu protokol imzalandı. Mimar Sinan Yerleşkesi Toplantı Salonu’nda gerçekleşen protokolün imzalarını, BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar ve TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi Başkanı Mehmet Yıldız attı. Protokol kapsamında, BTÜ ve Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi, sağlıklı kentleşme ve nitelikli yapılaşma faaliyeti için gerekli olan çalışmaları kamu ve toplum yararı çerçevesinde hayata geçirecek.
"BTÜ akademisyenleri her zaman sahada"
Protokol imza töreninde konuşan BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, BTÜ Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin, Türkiye’yi depreme karşı dirençli hale getirmek amacıyla birçok çalışma yürüttüğünü vurguladı. Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen şehirlerin afete dirençli bir şekilde yeniden inşa edilmesi için BTÜ’lü akademisyenlerin sahada aktif görev aldığını belirten Rektör Çağlar, Bursa’da ise ilçelerin risk analizlerinin tamamlandığını, organize sanayi bölgelerinde de benzer analiz çalışmalarına başlanacağını ifade etti. Rektör Çağlar, çalışmaların TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi ile beraber daha da güçleneceğini sözlerine ekledi.
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi Başkanı Mehmet Yıldız, Güney Marmara’nın ve Bursa’nın tek teknik üniversitesi olan BTÜ ile imzalanan bu protokolün büyük önem taşıdığını ifade etti. BTÜ’lü bilim insanlarının katkısıyla afetlere karşı dirençli kentleşmenin sağlanacağını belirten Yıldız, bu çalışmaların yürütülmesinde kültürel, tarihi ve doğal çevre değerlerinin korunarak geliştirileceğinin de altını çizdi.
Protokol imza törenine; BTÜ Rektör Yardımcısı ve Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Beyhan Bayhan, Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Eyübhan Avcı ve TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi yönetim kurulu üyeleri de katıldı.