(ÖZEL HABER) Bursa’nın gelecekteki incisi “Ejder Meyvesi”

Bursa’nın tarımsal anlamda geriye gitmesi bir çok noktada sıkıntılar doğururken Bursalı bir sanayici olan Yusuf Uçar, seneler önce gördüğü bu eksikliği giderebilmek ve doğaya dönebilmek adına kurduğu serada Pitaya olarak bilinen ancak Türkiye’de Ejder Meyvesi adıyla anılan tropik meyveyi Mudanya’da üretmeye başladı. Özellikle çiftçilerin ekim yapmadığını ve maliyetler yüzünden tarımcılığın bitme noktasına geldiğine vurgu yapan Yusuf Uçar, kendisine ait olan araziye sera kurarak maliyeti çok yüksek olmayan ama gelir seviyesinin fazla olduğu Ejder Meyvesi üretimini bölge halkına aşılamaya başladı. Konuyla alakalı konuşan Uçar “Ejder Meyvesi’ ne destek verilirse ihracat artar” dedi.

HABER: FATİH AKKUŞ

KAMERA:ÖMER AK

Mudanya’da yedi dönüm arazide, bir dönüm kapalı aranda üretime başlayan Uçar “Merhabalar ismim Yusuf Uçar. Benim aslen sanayici bir kimliğim var. Bursa’da 30 yıldır aktif olarak sanayicilik yapmaya devam ediyorum. Ejder meyvesi fikri burada gördüğünüz alan 7 dönümlük bir alan. Burada etrafı izlediğinizde çiftçilerin arazilerini ekmediğini gördük. Verim alamıyor ve maaliyetler çok yüksek. Bizde Ejder meyvesi olayını araştırdığımızda birim fiyatı en düşük olacak meyve konusunda bakımı ve yetiştirilmesi en uygun bu meyve olarak gördük. Bursa’da üreticisi vardı ve kendisinden destek aldık. Bu 7 dönümlük alanın, 1 dönümlük bölgesini kapayarak 760 kök ile bu işe başladık. Bu 3. Senemiz ve şimdi tam verimi yakaladık. Bu alanda 2,5 tonluk bir üretim var. Ağaçlarda gördüğünüz meyveler 2. aşama meyveler ve yıl sonuna kadar devam edecek” dedi.

EKONOMİK ANLAMDA KAZANÇLI
Özellikle çiftçi bir ailenin çok ciddi gelir elde edebileceğini söyleyen Sanayici iş adamı Yusuf Uçar “Ekonomik anlamda baktığınız zaman 3 ton gibi bir verim, özellikle çiftçi aile için ciddi bir gelir getiriyor. Bizim amacımız bu bölgede bu ürünü yaygınlaştırarak bölgemize nasıl yararlı olabiliriz. Gerldiğimiz noktada bu sonuca ulaştık. Burada sıkıntı olan taraf teknşk desteğin dışında ürünün pazarlanması noktasında problem var” dedi.

VİETNAM’IN İHRACATINDA %55’LİK PAY
Güney Amerika ve Uzak Doğu’da insanların bu meyveyi yetiştirerek ciddi gelirler elde ettiğinin altını çizen Uçar “İnsanlar merak ediyor, araştırıyor. Güney Amerika ürünü olan bu meyve yaklaşık 100 yıl önce Fransızların, vietnama bu ürünü tanıtmasıyla uzak doğu macerası başladı. Hatta Vietnem’ın yaş meyve ihracatının %55’ini bu pitaya dediğimiz Ejder Meyvesinin kapsadığını söyleyebviliriz. Dolayısıyla Dünya ihracatında çok ciddi yer almakta. Ülkemizde bunu farketti 7, 8 yıl önce Antalya, Mersin ve Ege bölgesinde şimdilerde Bursa yani Marmara bölgesinde 2, 3 arkadaşımız bu işi yapmakta. Burada ki sıkıntı bir odası veya kooperatfi olmadığı için üreticinin elinde kalıyor, pazarlıyamıyoruz bunu açıkcası. Ürün de fazla olduğu için dağıtmak zorunda kalıyoruz. Bu ürünün pazarlanması ve teknik destek için bu kooperatif şart. Bunuda yapacak birim il ve ilçe tarım müdürlükleridir. Bizde bu anlamda destek bekliyoruz.  Bu ürün yaygınlaştırılırsa Bursa’da soğuk zincir ile ihracatıda mümkün. İhracat kapısı açılırsa yetiştirci ciddi anlamda kazanç sağlayabilir.”

25.000 DOLAR İLE BAŞLANABİLİR
Seranın kuruluş maaliyetlerine de değinen Yusuf Uçar “Seramızın kuruluş maaliyetinden bahsedersek. 1000 metrekare için örnek vereyim. Yaklaşık kurulum maaliyeti 20.000 dolardır. Ürünü ektikten bir sene sonra meyve almaya başlıyorsunuz. İkinci senesinde %50, üçüncü senesinde ise 0 kapasite verimi almaya başlıyorsunuz. 1000 metre kapalı alanda da dikim şekline göre yaklaşık 3 ton gibi bir verim alabiliyorsunuz. Bu anlamda piyasa fiyatlarına baktığınız zaman bir çiftçi aile rahatlıkla geçindirebilecek bir ürün. Dikim şekline dönersek sıralı direk sistemi ile biz diktik. Uzak Doğu ve Güney Amrikadada bu sistem kullanılıyor. Türkiye’de direk sistemi değilde, yan yana sıralı sistemle ekim yapıyorlar. O şekilde daha fazla ağaç oluyor. Ancak bu şekilde direkli sistemde bakım daha kolay. Budaması, sulaması ve hasat zamanı rahatlık olyor. Orjinali bu olduğu için biz direkli sistemi yaptık. Gördüğünüz gibi direkte, 4 fide dikiliyor. Şemsiye sistemiyle meyve alıyorsunuz. Bu işi yeni yapacaklar için maaliyet bu. 3. senesinde yıllık 500, 600.000 TL gibi gelir elde edebilirsiniz.” dedi.

OTLA MÜCADELE ÇOK ÖNEMLİ
Bu işte sulama ve otla mücadeleye dikkat çeken Uçar hastalıkların oluşmaması içinde örnekler verdi “Sulama sistemi ve otla mücadele çok önemli. Seranın içerisinde ot olmaması gerekiyor. Orada ki polen ve haşereler ürünümüze zarar verebilir. Dolayısıyla biz gördüğünüz gibi örtü sererek otu engelledik. Ayrıca sulama ile alakalı damlama sistemi tabanda borularla yaptık. Dışarıda bir depomuz var ve pompa ile belli periyotlarda su ve belli pertiyotlarda ürünün gıdası var reçeteye göre gübre tankına koyarak sistemi ürünleri besliyor ve suluyoruz. Dikkat etmeniz gereken en önemli konu hastalıklar. Aşırı sıcak, nem oranı düşük veya yüksel olması, sulamanın aşırı olması kaynaklı hastalıklar var.  Bunlara dikkat etmek lazım. Nem oranı %65 olması lazım. Bu sene kuracağız o sistemi buraya. Sera içerisinde ki nem oranı takip edilmeli.“