SON DAKİKA
Hava Durumu

Meslek Katili Yapay Zekalar

Yazının Giriş Tarihi: 31.08.2024 15:32
Yazının Güncellenme Tarihi: 31.08.2024 15:34

Gelişen teknoloji ile hayatımızda büyük bir önem taşıyan yapay zekalar artık mesleklerimizi elimizden alacak tehlikeli bir hale gelmeye başladılar. Çok yakın tarihte değil belki ama gelecek senelerde bu tehlikelerle karşı karşıya kalabiliriz. Yapay zeka, öğrenebilen ve kendisini geliştirebilen bir teknoloji. Her geçen gün üzerine katarak devam ediyor.

MESLEKLERİMİZİ YAPAMAYACAK MIYIZ?
Aslında bunu net bir şekilde yapamayacağız demek çok mümkün değil. Yapay zekalar her ne kadar gelişse de tamamen insanın yerini alabilecek özelliklere henüz sahip değil. Çünkü yapay zekaların henüz duygu ve düşünceleri yok. Yapay zekalar insanların duygularını ve düşüncelerini analiz edebilir fakat henüz insan gibi duyguları ya da düşünceleri sergileyemez. Aslında bu konuda çalışmaların yapıldığını görmüştük. Sophia, en gelişmiş ve insan formuna büründürülmüş yapay zekalardan biri, ya da sadece bizim gördüğümüz tek robot. Daha görmediğimiz farklı robotlar bile çıkmış olabilir. Geçtiğimiz sene Oğuzhan Uğur’un sunuculuğunu yaptığı bir programda Sophia’yı konuk edip bir program yapılmıştı. Orada da göründüğü üzere, bu konuda mühendisler çalışmalarını sürdürüyor. Şu an için gelebilecek tehlikenin farkında değiliz ama bütün insani özellikleri kazandığında neler olabileceğini tahmin bile edemeyebiliriz. En basitinden program esnasında çeşitli bölümlerde Sophia’nın jest ve mimik kullanabildiğine şahit olduk. Konuşabildiğini, cevap verebildiğini zaten daha önce de görmüştük ama gülebildiğini ya da şaşırabildiğini hiç görmemiştik. Aslında bu durum içten içe bizi korkutmalı mı diye düşünmeden edemiyorum. Tabi ki gelecekte neler olur bunu bilemeyiz. Yaşayarak göreceğiz.
Mesleklerimizi elimizden alacak yapay zekalar, sadece Sophia gibi robot değil aynı zamanda bilgisayar üzerinden kullanabildiğimiz ve her gün geliştirilen yapay zeka uygulamalarıyla da mümkün. Peki hangi meslekler tehlike altında?
Grafik Tasarım, yazılım, şiir, hikaye ve roman yazarları, senaristler vs.
Bu liste böyle uzar gider. Çünkü gördüğümüz kadarıyla yapay zekanın herhangi bir durak noktası yok. Sürekli geliştirilmeye devam ediyor.
Grafik Tasarım ve Yazılım alanında neden tehlikeye girer diye sorabilirsiniz. Şu anda en çok kullanılan yapay zeka araçları bu alanlar için yapılmış. Sadece bu mesleklerde çalışanlar değil artık herkes çok kolay bir şekilde bu teknolojiyi kullanabilir durumda. Aynı zamanda film-dizi senaryoları, hikayeler, şiirler, şarkılar, romanlar gibi birçok sanatsal ve edebi eserler oluşturabilirsiniz. ChatGpt bunun için en çok tercih edilen uygulamalardan biri. ChatGpt’ye sadece birkaç satır komut yazdığınızda ne kadar işinize yarayacak sonuç olduğunu görüyorsunuz. Bütün bunların dışında yapmak istediğiniz bir uygulama, yazılım fikriniz varsa bu uygulama ile çok rahat yazabiliyorsunuz. MidJourney ve Dall-e gibi yapay zeka görsel oluşturma programları grafik tasarım alanında sıklıkla konuşulmakta.

TEHLİKE YAKIN
Şimdilik bütün bu uygulamalar bizlere yardımcı oluyor. Dediğim gibi bu durum şimdilik böyle. Günümüzde yapay zeka araçları daha çok asistan olarak kullanılsa da gelecekte yapay zekaların rolü fazlasıyla değişecek. Bu da mesleklerin gerekliliklerini değiştirecek. Az önce bahsettiğim meslekler arasında olan grafik tasarımcılar, bir tasarım yapar ve onu çeşitli programlar ile destekleyerek tasarımı insanlara sunar. Yapay zekalarında gelişmesiyle insanlar artık uygulamaları kullanmak yerine sadece fikir üretim kısmında yer almaya başlayacaklar. Belki de daha ileride insanlara bile gerek kalmayacak. Bunu bilemeyiz.
Konunun geneline baktığımız zaman mesleklerin günümüze yakın bir tarihte bitmesi durumu yok gibi duruyor. İlerleyen yıllarda mesleklerin işleniş biçimleri değişecek bunu ön görebilmemiz mümkün…

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.