DOLAR 35,3281 EURO 36,4865 STERLİN 43,5873 GRAM ALTIN 3.033,31 BIST 100 10.000,72 BITCOIN $91.705
Facebook TwitterX Instagram YouTube

Arama Haber Code Logo Arama
Reklam Alanı 101
Reklam Alanı 101
Reklam Alanı 101
Reklam Alanı 101
Reklam Alanı 101
Reklam Alanı 101
Reklam Alanı 101
Reklam Alanı 101

HABERLER

BUSADER, sürdürülebilirlik konusuna dikkat çekti

Birleşik Uluslararası Sağlık ve Eğitim Gönüllüleri Dernekleri Federasyonu (BUSADER) ‘1.Sürdürülebilirlik Buluşması’ programı, BUSADER ve bağlı Bursa derneklerinin üyelerinin yoğun katılımı ile gerçekleştirildi.

Giriş: 09.01.2025 13:09 | Güncelleme: 09.01.2025 13:12
Paylaş
BUSADER, sürdürülebilirlik konusuna dikkat çekti

 BUSİAD Evi’nde düzenlenen programa, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Aydın Saldız, BUİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Şeyda Şençayır, BURSADER Federasyonu Başkanı Zerrin Özgüle, Bursa BUSADER Başkanı Elif Evke, Veteran BUSADER Başkanı Deniz Cantürk, Genç BUSADER Başkanı Aydın Aydın, Sanart BUSADER Başkanı Sinem Uğurgün, federasyon ve bağlı derneklerin üyeleri ile davetliler katıldı.  

Sanart BUSADER Başkanı Sinem Uğurgün’ün sunumuyla gerçekleşen programda açılış konuşmasını gerçekleştiren BUSADER Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Zerrin Özgüle, BUSADER ailesi olarak 2024-2026 dönemi iki yıllık programlarında sürdürülebilirlik konusunu gündeme getirdiklerini hatırlatarak, “Çünkü bu konu artık tüm dünyanın gündemi. Dünyamızın kaynakları ihtiyacın çok üzerinde kullanılıyor ve bu duruma artık bir dur denmesi gerektiğini düşünüyoruz. Sanayi sektörümüz bu konuda öncülük ederek yeşil dönüşüme önem vermeye başladı ancak toplu olarak yapmamız gereken çok iş var. Sivil toplum örgütleri olarak bizler de bu konuda gerçekleştireceğimiz etkinlikler ve farkındalık çalışmaları ile dikkat çekmek istiyoruz.” dedi.

 “Projelerimizle farkındalık oluşturacağız”

BUSADER Federasyonu olarak bu konudaki çalışmalar kapsamında öncelikle bir orman meydana getirmek istediklerini anlatan Zerrin Özgüle, “BUSADER ormanımızı en kısa sürede hayata geçireceğiz. Bu projemizle örnek olmayı hedefliyoruz. Ayrıca Gürsu Belediyesi ile birlikte bu alanda Avrupa Birliği hibe projelerine başvurduk. Bu projemizle de birçok öğrenciye ulaşarak çevre ile ilgili duyarlılığı geliştirmeye çalışacağız. Zeytin çekirdeğinden ürettiğimiz termoslarımız çok dikkat çekti ve ilgi gördü. Bu tür promosyon ürünleri ile çevreye duyarlı ürün kullanımını teşvik etmeye çalışıyoruz. Denizlerimizin temizliği konusu yeniden gündeme geldi; Mudanya sahillerinde gerçekleştireceğimiz temizleme çalışmaları ile bu konuda örnek olmaya çalışacağız. Eğitimler, iletişim çalışmalarımız ve  atölyeler ile toplumsal farkındalık oluşturacağız. Aynı zamanda sanatsal geri dönüşüm sokakları oluşturma ve tekstil atıklarını değerlendirme projemiz var. Bu konuda gerçekleştireceğimiz birçok farklı çalışma ile elimizden geleni yaparak toplumsal duyarlılığa katkıda bulunacağız” dedi.

 “Hepimiz elimizi taşın altına sokmalıyız”

Programın ilk konuşmacısı olan Yüksek Şehir Plancısı ve Bursa BUSADER Üyesi Nalan Fidan, ‘Sürdürülebilirlik ve İklim Değişikliği' konulu sunumunda sürdürülebilirlik konusunun kurum ve kuruluşlar tarafından çok fazla dile getirildiğini ancak yeterince harekete geçilmediğini belirtti. İklim değişikliği konusunun bir sorun şeklinde değil insanların davranışlarını iyi yönde değiştirmek ve kurumları sürdürülebilirlik çerçevesinde geliştirmek için bir fırsat olarak görmek gerektiğini aktaran Nalan Fidan, “Hepimiz elimizi taşın altına koyarak kentlerimizin sorunlarına sahip çıkmalıyız” dedi.

“Dünyadan aldıklarımızı geri verme zamanı”

Ekonomist ve Sanayici, Bursa BUSADER Üyesi İlkay Yıldırım gerçekleştirdiği sunumunda, “Doğanın bize sunduğu her nefes bizim çocuklarımıza borcumuzdur. Doğayı korumak, bu konuda öncü olabilmek adına BUSADER ailesi olarak yaptığımız çalışmalardan dolayı gurur ve mutluluk duyuyorum.  İnsanoğlu, lüksü ve konforu seviyor. Bu gerçekle birlikte 1970’lerden itibaren çok büyük üretim faaliyetleri gerçekleşmiş. Avrupa’da ve dünyanın birçok yerinde sürekli üretim yapılmış ve sonsuz insan isteklerini karşılayabilmek için dünyaya çok büyük zararlar vermişiz. Şu anda ise bu verdiğimiz zararın farkında olduğumuz bir dönemde yaşıyoruz ve birçok riskle karşı karşıyayız. İşte tam bu sebeple bu konuda atılan her adım çok kıymetli” şeklinde konuştu.

“Doğal kaynakları hızla tüketiyoruz”

Daha sonra söz alan Bursa Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güray Salihoğlu da ‘Bireyler, kurumlar ve ülkeler için sürdürülebilirlik’ konulu sunumunu interaktif bir şekilde gerçekleştirdi. 2024 yılında dünya sınır aşım gününün 1 Ağustos olduğunu anlatan Prof. Dr. Salihoğlu, “Türkiye’de ise bu tarih 11 Haziran’dı. Her yıl doğal kaynakları tüketme günü daha erkene geliyor. Doğal kaynakların doğru kullanımı yolunda bir an önce gereken adımlar atılmalı” dedi.

Bursa Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. N. Kamil Salihoğlu da 'Kurumlarda Gerçekleştirilebilecek Sürdürülebilirlik Projeleri' başlıklı sunumunda, kurumların sürdürülebilirlik konusunda atması gereken adımları anlatarak, ülkemizde ve dünyamızda kurumlar tarafından başarılı şekilde gerçekleştirilen projelerden bahsetti.

Konuşmaların ardından BUSADER Federasyonu Başkanı Zerrin Özgüle tarafından konuşmacılara teşekkür plaketi ve zeytin çekirdeklerinden yapılan termoslar hediye edildi. Bursa BUSADER Başkanı Elif Evke tarafından geri dönüşüme dikkat çekmek amacıyla gerçekleştirilen çekilişte promosyon ürünü olarak yaptırılan termoslar katılımcılara hediye edildi.

Programın kapanışını Veteran BUSADER Başkanı Deniz Cantürk, tüm katılımcılara teşekkür ederek yaptı.

Yorumlar

×

Haber Arama