Bütün zararlı bağımlılıklar “sadece bir kere” ile başlıyor. Bier kereden bir şey olmaz derler aama bie kere den çok şeyler oluyor aslında.
Son zamanlarda medya da gündeme gelen cinayetlerin neredeyse bir çoğu madde bağımlıları tarafından işlenmiş cinayetler. Kullandıkları maddeler onları insanlıktan çıkarmış.
Bile bile bulaştıkları bu zararlı bağımlılıkların elbette bir başlangıcı var. Ne zaman ve nasıl,kimin etkisi ile başladılar? Kendilerini ve ailelerini nasıl kandırdılar?
Aslında her bağımlılığın başlangıcı, kişinin iradesini kontrol etmemesine dayanıyor. Bir defalık da olsa, gevşeklik yapıp nefsini şımartmasına ve kendisini nefsinin esiri haline getirmesine dayanıyor. Bağımlılık yaptığı bilinen şeyi bir kere kullanınca, peşinden aynı işi defalarca tekrar ediyor. Yani esasında insanın kaderi, işte o ilk teşebbüs öncesinde göstereceği tavra bağlı.
Hâlbuki kötü ve zararlı olduğu herkesçe bilinen bir işten, daha ilk başta uzaklaşmalı değil mi? Böyle kötü işlerin denemesi mi olur? Birinci adım geçildiğinde ikinci adım uçurum. Böyle bir şeye deneme bile denilemez, resmen intihar. Ve asıl intihar, boğazındaki iple surlardan atlamak değil, o ilk teşebbüsün bizzat kendisi intihar. Bütün kötülükler ve olumsuzluklar onunla başlıyor. Zararları ve kötülükleri bütün insanlık tarafından bilinen bir maddeyi denemeye kalkmak hiç akıllıca mı? Tecrübeyle sabit bir şeyi denemeye kalkana, aptal deniyor.
Madde bağımlılığına başlayanların kendilerini aldatmak için kullandığı sözleri dikkatlerinize arz ediyorum.
‘’Benim iradem güçlüdür, ben bağımlı olmam.’’
‘’Ben kendimi kontrol edebilirim.’’
‘’Madde kullanımı arkadaşlık ilişkilerini arttırır.’’
‘’Herkes kullanıyor, bir şey olmuyor.’’
‘’Bir kereden bir şey çıkmaz.’’
‘’Sadece zayıf insanlar bağımlı olur.’’
‘’Madde, sadece kullanan kişiye zarar verir.’"
‘’Ottur, zararı yoktur.
Yukarıdaki bu ve benzer sözlerin hepsi boş. Hepsi kişinin kendini kandırmasından ibaret. Bu işin şakası yok. Sigara dâhil hiçbir maddeye başlamamak lazım. Başlayanların bir an önce dönmeleri ve tedavi olmaları lazım. Yarın, çok geç olabilir.
Bir kere başlayıp bağımlı hale gelenin durumu ise çok vahim. Mesele artık kendini aşıyor. Allah korusun, başına bu işler gelen ailelerin de kurtulmaları çok zor. Fakat yine de bir çare aramaları, pes etmemeleri ve zoru başarmaya çalışmaları gerekir. Bu konuda uzmanların tavsiyelerini öğrenmeleri ve bu konuyla ilgili kurum ve kuruluşlardan birebir yardım almaları lazım. İş sadece basit bir yaramazlıktan ibaret değil.Aksi halde hem ailenin ,hem toplumun hemde devletimizin huzuru, güvenliği ve geleceği tehlikede olabilir.
Yorumlar