Günümüzde her işimizi bilgisayar, telefon, internet ve türevleri ile halleder hale geldik.
Bu da bizi, veriye istediğimiz yerden erişebilir hale getirdi. İşlerimizi nasıl kolaylaştırdığı saymakla bitmez. Ama bu veriyi nasıl koruyoruz ya da korumamız gerektiğinin farkında mıyız?
Son dönemde fishing (oltalama) olarak bilinen saldırı yöntemi internetin en çok kullanılan dijital tehditlerinden biri. Bizlerin %90’ ı bu tehditle karşı karşıya kalıyor!
Binlerce kullanıcı oltalama saldırısının mağduru oluyor. Bu yöntem ile ilgi çekici bir içerik, bir link, şirketlerde özellikle bankadan veya müşteri-tedarikçi firmadan teklif-sipariş maili olarak kişiye gönderiliyor. Kişi gelen maili diğer maillerden ayırt etmesi günümüzde oldukça zorlaşıyor. Çünkü gelen mailin içeriği kurumsal bir yapıdan geliyormuş hissi uyandırıyor ve bizleri yanıltıyor. Hatta bazen bankaların, telekomünikasyon ve internet firmalarının web sitelerinin birebir kopyası şeklinde yapılan oltalamalar, kullanıcının dalgınlıkla giriş yapması ya da ilgili linke tıklaması bizler için sonun başlangıcı oluyor.
Bu bağlamda kullanıcıların bilinçlendirilmesi, internet güvenliğinin güvelik duvarı ve antivirüs yazılımları ile sağlanması, parolalarımızın kimseyle paylaşılmaması, karmaşık ve uzun olması
en önemlisi verilerimizin düzenli olarak yedeklenmesi(kişisel verilerin korunması kapsamında da) gerekmektedir.
Yorumlar