Ben diyetisyen Gülistan Güneş. Uzun bir eğitim hayatımı kısaca özetlemem gerekirse ilk olarak Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Sağlık Yönetimi bölümü mezunuyum. Sonrasında Bursa’ya döndüğümde KPSS sınavına hazırlanırken bir bölüm daha okuma kararı aldım atama beklerken Anadolu Üniversitesi’nde bir bölüm daha okudum. Okurken besinlere ve sağlıklı beslenmeye olan ilgimi keşfettim. Anadolu Üniversitesi’nde son senemi okurken bir yandan da sınava hazırlanarak Gülhane Sağlık Bilimleri Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünü kazandım. Beslenme ve Diyetetik bölümü mezuniyetimden bir sene önce mesleğime adım atma şansı yakaladım. İstanbul Nişantaşı’nda özel bir klinikte genel olarak haftasonuna denk gelecek şekilde diyetisyenlik yaparken bir yandan da Ankara’da okuyarak bölümümden mezun oldum.
Şuan icra ettiğim mesleğimin eğitim süresince Ankara Şehir Hastanesi’nde hastalar ile birebir çalışarak yetişkinlerde hastalıklarla beslenme üzerine, Sami Ulus Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi’nde çocuk beslenmesi üzerine, Gülhane Sağlık Bilimleri Üniversitesi mutfağında toplu beslenme ve kurum beslenmesi üzerine, özel kliniklerde kilo alma, kilo verme, çocuklarda beslenme, tip-1 diyabet, tip-2 diyabet gibi özel durumlarda beslenme üzerine uygulamalı çalışmalarım oldu.
Yoğun çalışma hayatı, sık yapılan seyahatler, düzensiz ve dengesiz beslenme, çok sık veya çok az yemek yeme, gerekli vitamin ve mineralleri almama veya alamama, menopoz, alkol, abur cuburla geçirilen öğünler nedeniyle sindirim sistemi aşırı yorulur. Yorulan vücut yağ depolar, su tutarak ödem oluşturur. Bütün bunlar aşırı yorgunluk ve enerji düşüklüğüne yol açar.
Tam da bu durumlarda detoks programlarını devreye koyarak vücudu dinlendirmek ve arındırmak mümkündür.
Detoks bunların yanında kilo verme sürecine başlarken motive olabilmek için hızlı bir başlangıç sağlamayı, kırılması zor olan direnç kilolarını kırmayı, kilo verme sürecinde süreci hızlandırmayı ve en önemlisi vücuttan toksinleri atarak başta karaciğer olmak üzere tüm vücudu temizlemeyi sağlar.
Bu güzel etkilerinin yanında doğru ve vücuda uygun detoks yapmamak hastalıklara hatta kalıcı hasarlara neden olabilir. Bu yüzden elinize ulaşan detoks programlarını bir profesyonele danışarak veya bu programları bir profesyonel eşliğinde yapmakta fayda vardır.
Peki detoks kimler yapamaz soruna gelicek olursak; başta hamileler olmak üzere, 3 aydan küçük bebeği olan emziren anneler, hipertansiyon/hipoglisemi sorunları yaşayan hastalar, 18 yaşından küçük bireylerin yapması gerekir. Bunlar ile beraber bebeği 3 aydan büyük emziren annelerin süt kalitesinin bozulmaması için muhakkak bir profesyonel ile ilerlemesi gerekmektedir.
Kilo vermek isteyenler için kısa süre de güzel sonuçlar aldıran detoks programları minimum 3 gün olması gerekirken 14 günü de geçmemesi gerekmektedir. 3 günlük, 7 günlük, 10 günlük veya 14 günlük detoks programlarına dahil olup vücudu arandırmak ve verilmesi istenen o kiloları maksimum düzeyde vermek mümkündür.
Ne zaman başlamak gerekir?
Öncelikle bireyin kendini mental olarak hazır hissettiği dönemde başlaması sürecin devamlılığı ve verimi için çok kıymetli. Çok zor durumda kalınmaması için 3 ile 7 gün öncesinde porsiyon azaltarak mide hacmini küçülttükten sonra başlamak mental olarak zorlanmaları azaltacaktır.
Son olarak bu kiloları korumak için detoks sonrasında 1 ay kadar koruma diyeti yapılması vüudu indiği kiloya alıştıracak ve bu kilonun kalıcı hale gelmesini sağlayacak. Detoks sonrası detoksum bitti gidip yemeliyim gibi yaklaşımlar verilen kilonun hızlı bir şekilde geri alınmasına neden olacaktır. Verilen emeğin kalıcı olabilmesi için sonrasında muhakkak 1 ay dikkat edilmesi gerekir.
Detoks Suyu
Malzemeler:
1 kupa hibiskus çayı
1 yeşil elma
½ parmak kadar taze zencefil
½ limon
1 litre su
Yapılışı: Tüm malzemeleri 1 litre suyun içine ekleyelim. 3 ile 6 saat bekletelim. Süzerek gün içinde tüketelim.
Not: Malzemeleri suyun içinde 6 saatten fazla bekletmeyelim. 6 saatten fazla bekletmek toksin oluşumuna neden olur.
Yorumlar