DOLAR 34,8943 EURO 36,6138 STERLİN 44,3354 GRAM ALTIN 3.008,86 BIST 100 10.058,63 BITCOIN $100.160
Facebook TwitterX Instagram YouTube

Arama Haber Code Logo Arama
Reklam Alanı 101
Reklam Alanı 101
Reklam Alanı 101
Selimcan Yelseli

Selimcan Yelseli

Tüm Yazıları

Mudanya’ da Şiirden Nağmeler

Giriş: 23.12.2023 15:23 | Güncelleme:
Paylaş

Bazı şarkılar vardır dillerimize pelesenk olmuştur. İçimizde döner durur. Aşina olduğumuz bir nağmenin ötesinde, sözleriyle de yüreğimize dokunur onlar. Çoğu zaman yüreğimize dokunan bu sözlerin kim tarafından, niçin yazıldığına dikkat etmeyiz. Oysa birçok şiir vardır ki, bestekârların ince işçiliği ve hüneriyle nağmelere bürünürek içimize usul usul süzülür. Artık hayatın içinde, gündelik yaşamda söylediğimiz bir şarkı, aslında usta şairlerin elinden çıkmış bir şiirin ya tamamı, ya da o şiirin içinden kotarılmış birbirinden güzel dizelerine aittir.

İşte Mudanya Ahmet Rüştü Anadolu Lisesi öğrencileri, müzik öğretmenleri Tuğba Kakışım’ın yönetimine orkestra ekibi olarak eşlik eden, Prof. Dr. Ahmed Tohumcu, Melis Aktaş Tohumcu, müzik Öğretmeni Nurdan Öz ve kimya öğretmeni İlknur Özçelik ile beraber Mudanyalılara şiir ve şarkıların gök kubbede hoş bir sada olarak yankılandığı nadide bir gece yaşattı.

Bestesi Münir Nurettin Selçuk’a ait, Ümit Yaşar Oğuzcan’ın “Beni Kör Kuyularda Merdivensiz Bıraktın” şiirinden tutun; Attilâ İlhan’ın “Tutuklunun Günlüğü” adlı kitabının, her bir şiirine klâsik musıkimizin makamlarından birinin ismini verdiği “incesaz” bölümünde yer alan ve Ergüder Yoldaş’ın besteleyerek Nur Yoldaş’ın sesinden aşina olduğumuz “Sultan-ı Yegâh”a; yine Ataol Behramoğlu’nun o çok bilindik bir şarkı haline gelen “Bu Aşk Burada Biter” şiirine uzanan bir yolculuktu bu. Orkestra üyelerinin ve öğrencilerin sesinden, hem şiirleri hem de o şiirlerin bestelerini dinlemek verilen emek de göz önüne alındığında takdire şayandı doğrusu.

Sadece bestesine ya da şiirine aşina olduğumuz eserler yoktu programda... Suavi’nin söylediği ve bir Gülten Akın şiiri olan “Uzun Yağmurlardan Sonra” gibi yahut Fatih Kısaparmak’ın söylediği “Kara Sevda” diye bilinen ve bir Cahit Sıtkı Tarancı şiiri olduğunu hayretle öğrendiğimiz eserler de vardı.

Söylemeden geçemeyeceğim, Mudanya Ahmet Rüştü Lisesi’nin çok kıymetli öğretmenleri ve öğrencileri ile hazırlanan ve birbirinden kıymetli konukların da icrâlarıyla katkı sağladığı bu konsept konserlerlerin içinde bu konserin yeri benim için oldukça farklıydı. Çünkü bu konserde ben de ruh dünyamda tesiri bir hayli fazla olan ve küçük yaşlardan beri ezberimde bulunan Necip Fazıl Kısakürek’in “Kaldırımlar” şiirini naçizane yorumlamaya çalıştım. Umarım muvaffak olabilmişimdir tabi...

Başta bu programın mimarı ve her eserin yorumlanmasında üç ay boyu öğrencileriyle birlikte emek veren, çalışan, çabalayan ve her bir öğrencisinin hayatına dokunan, vazifesine güzel sesiyle ve yüreğiyle eğilen müzik öğretmeni Tuğba Kakışım’a, sonra uduyla ve “Beni Kör Kuyularda Merdivensiz Bıraktın” icrâsıyla daha programın başından konukları mest eden üstadım Prof. Dr. Ahmed Tohumcu’ya, ardından gitarı ve şarkılarda kendine has şahane yorumlarıyla katkı sağlayan güçlü bir ses, mahir bir yorumcu olan Melis Aktaş Tohumcu’ya, ayrıca keman icrâsıyla ve Ahmet Rüştü Anadolu Lisesi’ndeki görevinin yanı sıra Mudanya’da dahil olduğu keman grubuyla da ilklere imza atan müzik öğretmeni Nurdan Öz’e ve orkestrada icra ettiği bendirinin yanında bizleri alıp uzaklara götüren Yunus şiirindeki hissiyle de, kendisiyle her karşılaştığımızda bana irfan kavramını hatırlatan mümtaz bir şahsiyet Kimya öğretmeni İlknur Çelik’e ve her biri çıkıp da şarkısını, şiirini başarıyla okuyan ve saygılarıyla, içtenlikleriyle de gönlümü kazanan pırıl pırıl gençlere bizlere böyle bir gece yaşattıkları için minnettarım. İyi ki varsınız.

Ne diyelim... Devamı da gelsin.

Yorumlar

Diğer Yazarlar

Atıf Ayyıldız
Batuhan Hazar Güler
Dilek Yapıcı
Erkut Por
Fatih Akkuş
Gülistan Güneş
Güven Öztürk
Mehmet Yapıcı
Mehmet Yılmaz
Nesrin Akkuş
Olsoy Karakaya
Reyhan Yılmaz
Selimcan Yelseli
Semih Filiz
Serhat Duman
×

Haber Arama